Het proces van de baksteen
Van vers aangevoerde klei tot traditionele baksteen, het is een intensief project, maar zeker de moeite waard. Als de klei in de vormen zit, mogen de stenen eerst zes dagen drogen in de drogerij. Vervolgens worden de pallets stenen in de oven gereden. Daar worden ze tien dagen lang gebakken. De bijna 100 jaar oude ringoven wordt gestookt op kolen.
De bakstenen worden verhit tot een temperatuur van zo’n 1060 graden Celcius. Deze temperatuur wordt bereikt doordat de stokers dag en nacht kooltjes door de stookgaten in de oven gooien. Alles wat daarna nog rest is afkoelen: de traditionele baksteen is een feit. Bekijk onze impressie van het productieproces
Het resultaat van het proces
Traditionele baksteen heeft een bijzondere uitstraling, de stenen zijn uniek en vol van kleur. Er komt geen kleurstof aan te pas en de stenen zijn extreem duurzaam. Architecten en ervaren bouwkundigen werken voor de uitvoering van hun projecten graag met traditionele baksteen: het heeft een overduidelijke klasse en karakter.
De stenen worden gecontroleerd en gesorteerd, zodat er een perfecte balans ontstaat wat betreft kleur.
Traditionele baksteen heeft een overduidelijke klasse en karakter.
Verschillende soorten traditionele baksteen:
Bekijk alle soorten traditionele baksteen.