Metselstenen met een uniek proces

Nergens anders vindt u metselstenen met de karakteristieke, natuurlijke kleurnuances als die van de bakstenen van Vogelensangh. Alleen in deze steenfabriek worden metselstenen en bakstenen nog op traditionele wijze gebakken, in een grote ringoven die brandt op kolen.

Al sinds 1919 wordt in de steenfabriek metselsteen geproduceerd. Sinds 1924 maken vervaardigen we machinaal metselstenen, maar we maken ook nog steeds handvorm metselstenen. Dat zijn metselstenen of bakstenen die we voor u op maat maken. Dus ook als u een afwijkende steen nodig heeft voor uw huis of project, kunnen wij u voorzien van de juiste soort stenen.

Verschillende kleuren metselstenen door vakmanschap

Onze stokers houden dag en nacht de juiste temperatuur in de ringoven in de gaten en voorzien het vuur van nieuwe kolen. Het resultaat: de mooiste stenen van Nederland! Door het rondgaan van het vuur krijgt iedere steen weer een andere kleur. Dit noemt men ook wel een ‘gesinterde steen’.

Enkele voorbeelden van onze metselstenen. Bekijk alle stenen.

Metselstenen trendsAZC grave antigoon canne rosta mix stenen

Vroeger was het gebruikelijk dat de buitenkant van een huis uit één kleur bestond. Tegenwoordig worden de diverse kleuren van bakstenen ook door elkaar heen gebruikt. Dit geeft de projecten gebouw een unieke uitstraling.

 

Geen enkele metselsteen gaat verloren

Metsel- en bakstenen die een andere vorm aan hebben genomen door het bakproces, gooien wij niet weg. Ook deze stenen worden gebruikt in gebouwen en projecten. In 2017 is er nog een Woning in Beuningen opgeleverd waar deze stenen in verwerkt zijn. Hieronder ziet u hoe de diverse kleurnuances, formaten en vormen van de stenen gezorgd hebben voor een kenmerkende uitstraling.

Unieke metselstenen

Traditioneel productieproces

In onze steenfabriek worden bakstenen nog op de “oude manier” geproduceerd. We hebben een prachtige ringoven van bijna 100 jaar oud, waarin de bakstenen 10 dagen lang door de vuurtongen worden verhit.

Dag en nacht worden steenkooltjes door de stookgaten gegooid, om de juiste temperatuur te bewaren. Het resultaat is een prachtige, duurzame baksteen – traditioneel geproduceerd. Onze kwaliteit krijgt ook uiting in bepaalde keurmerken. Zo worden alle CE-gemarkeerde stenen geproduceerd onder KIWA KOMO keur. Bekijk het productieproces van traditioneel gebakken stenen.

Kom langs in de Steenfabriek

Wilt u de stenen eerst in het echt bewonderen, of wilt u het productieproces ervaren? Dan bent u van harte welkom om langs te komen in de steenfabriek. Vul het contactformulier in voor een afspraak of belt u ons gerust even.

 

Adresgegevens

Een vraag of een opmerking? Wij horen graag van u. Voelt u zich vrij om met ons contact op te nemen.

Stichting Vogelensangh

In 2013 werd Stichting Restauratie en Educatie Steenfabriek Vogelsangh opgericht. Deze stichting heeft als doel om de oude steenfabriek te restaureren en de educatieve waarde ervan uit te dragen. Bezoek de website om alles te lezen over de stichting, de restauratie en de geschiedenis van Steenfabriek Vogelensang

Website van de stichting